Trigger pont Terápia

Trigger pont terápia

Ha a vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a fájdalom és/vagy funkciózavar kialakulása izomszöveti komponensre, izomban vagy kötőszövetben található un. trigger pontra (csomóra) vezethető vissza, indokolttá válhat a triggerpont-terápiával való kezelés. A triggerpont klinikailag egyértelmű, beazonosítható és fájdalmas elváltozás a vázizomzatban. A fájdalom oka lehet magában az izomzatban (un. primer myofaszciális fájdalomszindróma), de elképzelhető, hogy egy izomzaton kívüli ok vezet másodlagosan az izomzat feszességéhez, és a triggerpontok aktiválásához (un. szekunder myofaszciális fájdalomszindróma), melynek oka lehet idegrendszeri vagy pszichés eredetű is.

A triggerpontok kialakulásának számtalan oka lehet, többek között az izmok megerőltetése (pl. sport közben), túledzés, de a mozgásszegény életmód, vagy akár a testet ért hideghatás (pl. klíma) is eredményezheti ezeknek a fájdalmas csomóknak a kialakulását.

A triggerpont-kezelés után általában azonnal bekövetkezik a fájdalom direkt csökkenése, de egykét napig visszatérő fájdalmak jelentkezhetnek, amelyek esetenként erősebbek is lehetnek, mint a kezelés előtt érzett fájdalom, illetve néhány esetben kisebb hematómák kialakulásával is lehet számolni. De legkésőbb a harmadik napon a fájdalomnak csökkennie kell vagy a mozgásterjedelemnek kell nagyobbnak lennie, mint a kezelés előtt.

A kezelés javasolt gyakorisága hetente egy-két alkalom, de fontos szabály, hogy ugyanazon triggerpontot két egymást követő nap nem lehet kezelni.

A sikeres kezelés eredménye a kevesebb, vagy teljesen megszűnő fájdalom, és a jobb vagy teljes mozgásterjedelem. Ha az eredmény csak rövid ideig marad meg, akkor szükséges a predesztrináló tényezők további keresése és megszüntetése!