McKenzie Terápia

McKenzie terápia

Az új- zélandi Robin McKenzie által kifejlesztett módszer a gerincet illetve a végtagokat érintő ízületi panaszok diagnosztizálására és kezelésére alkalmazható. Az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. A módszerrel leggyakrabban a porckorong betegségeit (protrusio, prolapsus, discus hernia), illetve a karba és lábba sugárzó fájdalmat, zsibbadást kezeljük.

A módszer olyan aktív mozgásterápia, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a páciens által önállóan végezhető gyakorlatok, amelyekkel képes befolyásolni a fájdalmát, és a probléma kimenetelét. A gyakorlatok könnyen megtanulhatók, és az életmódra vonatkozó tanácsokkal (helyes testtartás, ülés, munkavégzés, emelés) is kiegészülnek.

Az első alkalommal alapos mozgásszervi vizsgálat történik, melynek során a fájdalom feltételezhető okának meghatározása történik. A vizsgálat eredményétől függően kerül kidolgozásra a személyre szóló kezelési program, amelyet kezdetben sűrűbb, majd egyre ritkuló kontroll mellett a páciens otthonában is végezhet.

Porckorong sérvnél például az elmozdult porckorongot célzott mozdulatokkal olyan helyzetbe lehet hozni, hogy az ne nyomja az ideggyököt. Ezeket a mozdulatokat meghatározott gyakorisággal végzik a páciensek, bizonyos mozdulatokat pedig egyáltalán nem végezhetnek. (Nagy önfegyelmet igényel!) A módszer nem fájdalommentes, nagyon fontos szerepet játszik a terápiában a test visszajelzése, a fájdalom pontos helye és jellege.

A Mc Kenzie módszer alkalmazási területei:

  • Porckorongsérv
  • Porckorong kiboltosulás
  • Karba ill. lábba kisugárzó fájdalom
  • Helytelen testtartásból adódó derék-, hát- nyakfájdalom
  • Kontraktúra, hegesedés, letapadás miatti derék-, hát-, nyakfájdalom