Manuálterápia

Manuálterápia

A manuálterápia (a kézzel végzett gyógyító beavatkozások, speciális műfogások rendszere) hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat eszköztárába tartozott. Az úgynevezett csontkovácsok remekül értettek a mozgásszervi bajok, a fájdalmak és az elváltozások kezeléséhez. Igen hatásosan gyógyították a nyak-, hát-, váll-, derék- és végtagfájdalmakat.

A manuálterapeuták, akik saját mechanikus energiájukat mozgósítják a gyógyítás során, tapintással állapítják meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle fogásokkal kezelik a beteget. E szelíd gyógymód alkalmazásának azért is nagy a jelentősége, mert a háziorvosokhoz forduló betegeknek több mint háromnegyede panaszkodik mozgásszervi problémákra.

A Barvicsenko-féle manuálterápiás kezelés célja, hogy zömében kézzel (manualis) végzett technikákkal az ízületek mozgáskorlátozottságának oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával, vagy erősítésével helyreállítsa a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti statikáját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszűntetve a fájdalmat. A fájdalom múlásával, a mozgás szabadabbá válásával javul a pszichés és fizikális közérzet.

Fontos, hogy mi, manuálterapeuták nem csak, úgy össze-vissza ropogtatjuk a beteget, hanem alapos diagnosztikai vizsgálat során kikérdezzük, megtekintjük a beteget, megfigyeljük mozgását, majd a panaszait és fizikális elváltozásait összevetvén a gerincről készült képalkotó vizsgálatok eredményeivel (röntgen-, CT-, MR felvétel) célzottan végezzük a terápiát A manuálterápiát csak orvosi, illetve gyógytornász végzettséggel lehet a hatályos jogszabályok szerint Magyarországon végezni, egy speciális 2 éves kurzus (Semmelweis Egyetem által akkrediált) elvégzése után, ÁNTSZ által kiadott működési engedély birtokában! Ez egy jelentős különbség a csontkovácsolással szemben, amit egy pár napos tanfolyamon bárki “megtanulhat” és komolyabb vizsga, feltételrendszer és “kontroll” nélkül végez.

Első alkalommal egy orvosi vizithez hasonlóan a panaszok, problémák elmondását és azokat érintő kikérdezést követően fizikális vizsgálat történik, mely során gerincének, izületeinek, izmainak mozgását, állapotát, helyzetét, eltérését mérem fel. A talált elváltozásokat összevetem a gerincéről korábban esetleg készült röntgen, CT és felvételekkel. A diagnózis megalkotását követően, amennyiben problémája manuálterápiával kezelhető, megkezdődik a terápia. Előfordulhat, hogy a kezelhetőség eldöntéséhez új, vagy kiegészítő képalkotó vizsgálat eredménye szükséges, akkor azok elvégzésére javaslatot teszek.

A kezelések során különböző technikákat, fogásokat alkalmazok, melyek segítségével az ízületek visszafordítható mozgáskorlátozottságát (blokkját) csökkentem, szűntetem meg, hogy az ízület visszanyerje funkcióját. Ezek nyújtási, kimozgatási, fogások. A technikák kivitelezésekor időnként – de nem minden esetben – hallani egy roppanást, mely az ízület helyre kerülését kísérheti. A kezelések kiegészítéseként egyénre szabott gyakorlatokat is kidolgozok, amelyet a beteg otthonában egyedül is el tud végezni, elősegítve ezáltal a kezelések hatékonyságát.

A manuálterápia alkalmazási területei:

  • Nyakfájdalom
  • Hátfájdalom
  • Derékfájdalom
  • Vállfájdalom
  • Könyökfájdalom
  • Csípőfájdalom
  • Végtagfájdalmak
  • Izom eredetű mozgáskorlátozottság
  • “Kezdődő gerincsérv” (porckorong-rendellenességek egy része)
  • Ideggyógyász által kivizsgált és a vizsgálatok eredményeivel nem magyarázható fejfájás, krónikus fejfájás, fülzúgás