FITMUMMY posztnatális tréning

A várandósság és még inkább a szülés (a baba természetes úton és császármetszéssel történő születése esetén is) megterhelő az anyuka testének, értelemszerűen leginkább a has-derék-medence régióban. Már a várandósság alatt megváltoznak a biomechanikai viszonyok, nagy teher hárul az itt húzódó szövetekre, a lágyrészek erősen megnyúlnak, a szülés közben erősen sérülhetnek is, a csontos képletek és a szervek pozíciója is megváltozik, mindezek az idegrendszeri “programokat” is átírják, így nem csoda, hogy a szülést követően új anatómiai viszonyokkal és a nem ritkán diszfunkciókkal kell szembe néznie az anyukának.

FITMUMMY posztnatális tréning egy egyedülálló, kifejezetten a szülést követő időszakra kifejlesztett regeneráló tréning. Az egyedülállóa komplex, 3 lépcsős program kiemelt figyelmet fordít a szétnyílt hasizom kezelésére, a gátizmok rehabilitációjára, a légzésminta rendezésére, a gerinc körüli izomfűző visszaépítésére. A tréning komplex mozgásmintákat tanít és segíti a sportba való visszatérést.

A tréning specialitása abban mutatkozik meg, hogy nem csupán a has regenerációjára, a szétnyílt hasizom (rectus diastasis) kezelésére fókuszál, hanem a mozgásrendszert egységként kezelve, a tréningprogram egymásra épülő lépcsőiben a gerinc stabilitását biztosító izomfűző újraépítésével, illetve a funkcionális alapmozgásokat (újra)tanításával is foglalkozik, így segítve a kismamák aktív élethez és sportoláshoz való biztonságos visszatérését.

A tréning három – egymásra épülő – lépcsőből áll:

  1. Az alapok elsajátítása: has és gáttájék rehabilitációja, légzésrendezés, tartásjavítás
  2. Az izomfűző stabilitása: a derekat körülvevő izmok munkába állítása a gerinc és a has védelme érdekében
  3. Mozgásminták tanulása: a derekat körülvevő izmok munkába állítása a gerinc és a has védelme érdekében

Mivel a tréning alapelve – a szöveti gyógyulás mellett – az idegrendszer és a mozgásrendszer kapcsolatának helyreállítása, érdemes a szülést követően minél előbb elkezdeni a tréningprogramot. De természetesen pár hónappal, akár évvel a szülést követően is hatékony segítség lehet, főleg, ha régóta fennálló panaszokkal kell együtt élnie az anyukának.