3D Scoliosis Terápia

3D Scoliosis terápia (Schrott módszer)

A nemzetközi irodalomban az utóbbi évszázadból több módszerrel találkozhatunk a gerincferdülés kezelését illetően. A lehetőség szerinti maximális korrekció eléréséhez – az 1900-as évek elejétől – a német Katharina Schroth nevéhez fűződő háromdimenziós scoliosis terápia (3DST) a leghatásosabb módszer. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincferdülését kiegyenesíteni. Így született meg a Schroth Terápia, amelyet napjainkban a tartáshibák, a scoliosis (gerincferdülés) és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különböző gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak.

A Schroth módszer céljai

A növekedés befejezéséig a görbület csökkentése ill. progressziójának lassítása, megállítása, vagyis a scoliotikus tartás korrigálása, az antigravitációs izmok teljesítményének fokozásán keresztül a korrekciós tartás stabilizálása, a korrigált tartásérzet kialakítása a célunk. A későbbiekben feladatunk a gerinc deformitásából eredő izom és ízületi elváltozások, a porckorong degeneráció, a fájdalom elkerülése, csökkentése, a cardiopulmonalis teljesítőképesség fokozása, a tüdőfunkció növelése célzott tréning és borda-mobilizáció segítségével, a pszichés ártalmak csökkentése, a törzs kozmetikai korrekciója. A megtanult korrekciós helyzetek beépíthetőek a hétköznapi életbe, így a nap 24 órájában végezhető a terápia.

A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. A háromdimenziós korrekciót a testhelyzetek görbülethez adaptált megválasztása, különböző segédeszközök, akaratlagos nyújtózás, a megfelelő izmok kontrakciója és az irányított forgató légzés technikájával érjük el. A Schroth terápia háromdimenziós megközelítési módja lehetővé teszi a rendkívül tudatos és sikeres konzervatív kezelést 4-5 éves kortól egész életen át, amely alapvetően eltér a többi hagyományos kezelési technikától. Komplex terápia, mivel életviteli tanácsokkal is ellátja a betegeket, és gondot fordít a szív- és légzőrendszeri tréningre. Eredményessége a tudatos, egyénre szabott korrekción és komplexitásán alapul.

Elsősorban 10 Cobb fok fölötti gerincferdülés esetén javasolt a Háromdimenziós Scoliosis Terápia Katharina Schroth szerint, ill. ugyanez a módszer rendkívül jól alkalmazható hanyag tartás és Scheuermann betegség esetén is.

A gerincferdülés egyénre szabott terápiával nagyon jól kezelhető. A nagyfokú gerincferdülések esetén szerényebb javulásra ill. szinten tartásra lehet számítani. Sajnos az is előfordulhat, hogy műtét is szükségessé válik (50-60 Cobb fok feletti scoliosisoknál), de a szakemberek tanácsait betartva a legtöbb esetben javulásra számíthatunk. A legfontosabb és legnehezebb feladat a gyerek ill. fiatal meggyőzése arról, hogy vegye komolyan a gyógytornát, és ha szükséges, hordja a fűzőt.

A 3D Scoliosis terápia alkalmazási területei:

– Scoliosis (gerincferdülés)

– Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)

– Operáció előtti mobilizáció

– Operáció utáni rehabilitáció

– Egyéb csigolya-deformitások és tartási problémák